Zuinig afstellen cv-ketel

buisisolatie verwarmingsbuizen

Hr-ketel en cv-installatie zuinig afstellen

Let op: onderstaande informatie is alleen van toepassing op hoogrendementsketels (hr).

De hr-ketel zuinig afstellen, waarom zou je dat doen? Hij is je beste vriend in huis en voorziet je van warmte en comfort. Dat klopt, maar veel hr-ketels verbruiken meer energie dan nodig om jouw huis net zo warm te houden. Hoe komt dat?

Vanuit de fabriek wordt de temperatuur van een cv ketel meestal ergens tussen de 800 en 900  Celsius ingesteld. Dat betekent dat de cv ketel hard moet werken om het water op die temperatuur moet krijgen. Daardoor worden de radiatoren ook erg heet en warmt het huis of de kamer snel op. Maar het betekent ook dat daarna de ketel afslaat en dan nog lang het water op een zodanige temperatuur blijft dat de ketel dan nauwelijks aanslaat. Echter bij de maximale belasting is de effici├źntie van de ketel verre van optimaal. Er gaat erg veel warmte verloren. De ketel werkt het meest optimaal als ie rustig kan blijven draaien. Het verdient daarom aanbeveling om de temperatuur van het cv water te maximaliseren op 700. De consequentie is dat de kamer iets langer nodig heeft om op temperatuur te komen, maar met een wat slimmere thermostaat is het goed mogelijk om aan te geven op welk tijdstip je wilt dat een bepaalde kamertemperatuur gewenst is. Zeker als je je huis ge├»soleerd hebt, kun je ook verder experimenteren met de temperatuur van het cv water. Je kunt de temperatuur elke keer met 50 verlagen om te kijken wat je nog comfortabel vindt. Heb je huisgenoten? Denk daarbij dan ook aan hen!! Niet iedereen heeft hetzelfde gevoel van comfortabel en je woont niet alleen in je huis!

Voor voorbeelden voor een slimme thermostaat kun je op het internet terecht. Als je handig bent en verstand hebt van elektriciteit kun je de thermostaat zelf vervangen. Vertrouw je jezelf niet, overleg dan met de firma die het onderhoud van de ketel doet en laat hem/haar de thermostaat vervangen!

Bij de meeste ketels kan de eigenaar eenvoudig zelf de temperatuur van de cv ketel afstellen. Raadpleeg de gebruikershandleiding van je ketel en je vindt de stappen die je moet zetten duidelijk aangegeven. Heb je geen gebruikershandleiding, zoek dan op het internet. Bij je ketel staat op het onderhoudsbriefje het merk en het type van je ketel aan gegeven.

Vertrouw je het jezelf niet toe, vraag dan de onderhoudsmonteur bij de jaarlijkse beurt om de temperatuur op 700 te zetten.