Bij verduurzaming moeten isoleren en ventileren eigenlijk hand-in-hand gaan. Zorgen dat er geen gaten en kieren zijn waar warmte door weg kan lekken is een mooi streven, maar we moeten er wel voor zorgen dat ons binnenklimaat gezond blijft.
Dat betekent dat we het overtollige vocht dat in de woning geproduceerd wordt uit de woning moeten kunnen krijgen zodat er geen vochtplekken en schimmels kunnen ontstaan.
Dat doen we meestal door de ramen open te zetten en te luchten. In de zomer is dat ook verreweg de beste manier. Maar in de winter betekent een raam open zetten dat we niet alleen de vochtige lucht naar buiten brengen, maar dat ook de warmte door datzelfde raam verdwijnt!
Wat, zeker in het verleden, vrij gebruikelijk was, waren ventilatieroosters. Deze kunnen open en dicht gezet worden, maar dan laten we de opgewarmde lucht nog steeds naar buiten verdwijnen. En eigenlijk is dat niet de bedoeling! Maar ze zijn nog steeds een mogelijkheid om in ieder geval gecontroleerd te ventileren.
Voor enigszins (geluids)isolerende roosters kijk hier
Er is een alternatief, en dat is de warmte terugwin (WTW) ventilatie. Dit apparaat zorgt ervoor dat de in de warme lucht aanwezige warmte via een warmtewisselaar overgedragen wordt aan de (koude) buitenlucht die naar binnen geblazen wordt. Een WTW unit is een apparaat dat aan de muur gehangen wordt en die via een gat in de buitenmuur lucht aanzuigt die voorverwarmd de ruimte in geblazen wordt. De grootte van de unit hangt af van de hoeveelheid lucht die ververst moet worden. Voor een gemiddelde kamer (plm. 150 m3) is deze unit ongeveer 500x500x150 mm groot. De kosten zijn nog wel iets om even over na te denken…
Voor voorbeelden voor WTW ventilatie units kijk hier.