Net zoals voor muren geldt ook voor dakisolatie, dat er twee plaatsen zijn waar je de isolatie aan kunt brengen:

  1. isoleren van binnenuit
  2. Isoleren van buitenaf

Hoewel het schijnbaar erg verschillend is, is dakisolatie van een schuin dak eigenlijk hetzelfde als isoleren van een plat dak. In beide gevallen gaan we uit van een dakconstructie van hout met daarover een houten dakvlak, afgewerkt met een waterdichte laag: bij het schuine dak zijn dat de dakpannen, bij een plat dak de bitumineuze dakbedekking.

Isoleren van binnenuit.

Bij het isoleren van binnenuit heb je de meeste rommel in huis. Maar het is een activiteit die je ten allen tijde uit kunt voeren zonder constructief van alles overhoop te halen. Bij een schuin dak loont het de moeite om even te kijken of er onder de pannen een dampdoorlatende folie ligt. Die zorgt ook voor de afvoer van vocht dat bij bepaalde wind toch nog onder de pannen waait. Ligt die er niet, overweeg dan om toch van buitenaf te gaan isoleren. Dat is duurder, maar verbetert de levensduur van je huis aanzienlijk.

Ook bij dakisolatie is de dampdoorgang onze grootste vijand: als damp ergens in de constructie kan condenseren, veroorzaken we schimmels en houtrot. Dus net als bij muurisolatie brengen we als binnenste laag onder de afwerking een dampdichte folie aam, waarin we zo weinig mogelijk doorvoeren maken!

Er zijn verschillende isolatiematerialen verkrijgbaar al dan niet direct voorzien van een afwerklaag. 

Isoleren van buitenaf

Isoleren van buitenaf is iets wat meestal tijdens een groot onderhoudsbeurt gebeurt. Bij een schuin dak moeten alle dakpannen en de panlatten verwijderd worden voordat de isolatie aangebracht kan worden. Het betekent tevens dat alle dakdoorvoeren aangepast moeten worden, alle aansluitingen aan opgaand metselwerk aangepast moeten worden en ook moet de dakgoot aangepast omdat het aflopend regenwater anders niet meer in de dakgoot komt, maar over de dakrand zo op straat of in de tuin terecht komt.

Voor een plat dak is het simpeler: vaak laten we de oude dakbedekking liggen, verwijderen we alleen de ballast, meestal grind, en leggen dan op de oude dakbedekking de isolatieplaten met daaroverheen weer een nieuwe laag dakbedekking. Ook dan moeten meestal de dakranden aangepast omdat anders het dakvlak hoger komt te liggen dan de rand van het dak. Een alternatief kan zijn om een rand langs de dakrand van een dunnere isolatie te voorzien waardoor er daar een soort goot ontstaat. In beide gevallen moet de hemelwaterafvoer aangepast worden om de doorvoer door het boeiboord aan te passen.

Voor zowel platte als schuine daken zijn veel goede isolatiematerialen verkrijgbaar.