Net zoals voor muren geldt ook voor dakisolatie, dat er twee plaatsen zijn waar je de isolatie aan kunt brengen:

 1. isoleren van binnenuit
 2. Isoleren van buitenaf

Hoewel het schijnbaar erg verschillend is, is dakisolatie van een schuin dak eigenlijk hetzelfde als isoleren van een plat dak. In beide gevallen gaan we uit van een dakconstructie van hout met daarover een houten dakvlak, afgewerkt met een waterdichte laag: bij het schuine dak zijn dat de dakpannen, bij een plat dak de bitumineuze of zinken dakbedekking.

Isoleren van binnenuit.

Bij het isoleren van binnenuit heb je de meeste rommel in huis. Maar het is een activiteit die je ten allen tijde uit kunt voeren zonder constructief van alles overhoop te halen. Bij een schuin dak loont het de moeite om even te kijken of er onder de pannen een dampdoorlatende folie ligt. Die zorgt ook voor de afvoer van vocht dat bij bepaalde wind toch nog onder de pannen waait. Ligt die er niet, overweeg dan om toch van buitenaf te gaan isoleren. Dat is duurder, maar verbetert de levensduur van je huis aanzienlijk.

Ook bij dakisolatie is de dampdoorgang onze grootste vijand: als damp ergens in de constructie kan condenseren, veroorzaken we schimmels en houtrot. Dus net als bij muurisolatie brengen we als binnenste laag onder de afwerking een dampdichte folie aam, waarin we zo weinig mogelijk doorvoeren maken!

Er zijn verschillende isolatiematerialen verkrijgbaar al dan niet direct voorzien van een afwerklaag. 

Isoleren van buitenaf

Isoleren van buitenaf is iets wat meestal tijdens een groot onderhoudsbeurt gebeurt. Bij een schuin dak moeten alle dakpannen en de panlatten verwijderd worden voordat de isolatie aangebracht kan worden. Het betekent tevens dat alle dakdoorvoeren aangepast moeten worden, alle aansluitingen aan opgaand metselwerk aangepast moeten worden en ook moet de dakgoot aangepast omdat het aflopend regenwater anders niet meer in de dakgoot komt, maar over de dakrand zo op straat of in de tuin terecht komt.

Voor een plat dak is het simpeler: vaak laten we de oude dakbedekking liggen, verwijderen we alleen de ballast, meestal grind, en leggen dan op de oude dakbedekking de isolatieplaten met daaroverheen weer een nieuwe laag dakbedekking. Ook dan moeten meestal de dakranden aangepast omdat anders het dakvlak hoger komt te liggen dan de rand van het dak. Een alternatief kan zijn om een rand langs de dakrand van een dunnere isolatie te voorzien waardoor er daar een soort goot ontstaat. In beide gevallen moet de hemelwaterafvoer aangepast worden om de doorvoer door het boeiboord aan te passen.

Voor zowel platte als schuine daken zijn veel goede isolatiematerialen verkrijgbaar. 

Bron: Milieu Centraal

Hoe weet je of jouw dak geïsoleerd is?

Check het bouwjaar

 • Is jouw huis voor 1975 gebouwd? Bij de bouw is geen isolatie aangebracht. Misschien heeft één van de bewoners het dak daarna geïsoleerd. Vaak is dat een dunne laag van 3 tot 5 centimeter die matige isolatie geeft.
 • Is jouw huis tussen 1975 en 1992 gebouwd? Dan heeft het bij de bouw waarschijnlijk een matige isolatielaag van 3 tot 5 centimeter meegekregen. Misschien heeft een bewoner het daarna nog beter geïsoleerd.
 • Is jouw huis gebouwd in 1992 of later? Dan heeft het bij de bouw redelijke tot goede isolatie meegekregen (8 tot 10 centimeter of meer). Deze isolatie hoef je niet te verbeteren.

Check onder de pannen

Kijk bij woningen die vóór 1992 zijn gebouwd zelf achter de schotten of onder een dakpan om te zien of er isolatiemateriaal aanwezig is en hoe dik dat is. In de video vind je tips hoe je kan checken of jouw schuine of platte dak al geïsoleerd is.

Schuin dak isoleren

Heb je een schuin dak zonder isolatie of met oud materiaal dat je wilt vervangen? Je kan het op 4 verschillende manieren aanpakken. Welke oplossing het meest geschikt is, hangt vooral af van de manier waarop je de zolder gebruikt. Gebruik je de zolder als woon-, werk- of slaapkamer? Dan kun je het beste het dak isoleren. Gebruik je de zolder alleen als opslagruimte en kun je hem afsluiten met een luik of deur? Dan kun je ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak.

Bekijk hierna de 4 manieren.

Man kijkt naar raam met pakket isolatiemateriaal in de hand. Zelf je dak isoleren.

1. Binnenkant van het dak isoleren

Tegen de binnenkant van een schuin dak kun je isolatiemateriaal aanbrengen. Doe het meteen goed en kies voor goede isolatie, bijvoorbeeld een dikke laag glaswol of steenwol. Als je niet teveel ruimte wil verliezen aan de binnenkant, kun je een materiaal kiezen dat met een dunnere laag net zo goed isoleert. Als je handig bent, kun je dit zelf doen: dat scheelt veel in de kosten. Zorg dan wel dat je goed weet hoe je dak in elkaar zit. Heb je twee linkerhanden of geen zin of tijd om het te doen? Dan kun je het natuurlijk ook door een professioneel bedrijf laten doen.

Aan de slag? Lees meer over: zelf je dak isoleren 
Of zoek een dakisolatiebedrijf

“Op zolder hebben we nu een lekker warme werkkamer.”Ruth & Coby

Tips binnenkant dak isoleren

01

Ben je bang dat je teveel ruimte verliest op zolder door dik isolatiemateriaal? Kies dan materiaal waarvan je een dunnere laag nodig hebt, maar dat toch net zo goed isoleert. Lees meer over de materialen.02

Ook goed om te bedenken: als het plafond netjes is afgewerkt, valt het ruimteverlies vaak minder op.

2. Dakpannen eraf, isolatie bovenop je dak, pannen er weer op

Heb je nieuwe dakpannen nodig of ga je het dak renoveren? Dan kun je je dak ook vanaf de buitenkant laten isoleren. De dakpannen gaan eraf, bovenop het dakbeschot wordt isolatiemateriaal gelegd en daarna gaan de pannen er weer op. Dit geeft super goede isolatie. Het isolatiemateriaal wordt niet onderbroken door de balken van het dak en er is ruimte voor een dikke laag. Dit is altijd een klus voor een professioneel bedrijf. Door het isolatiemateriaal wordt het dak hoger en moet de aansluiting met de dakgoot opnieuw worden gemaakt.

Aan de slag? Zoek een dakisolatiebedrijf

Tips bovenop schuin dak isoleren

Deze manier van isoleren is vooral geschikt als je toch je dak gaat vernieuwen. Dat scheelt in de kosten en je hoeft maar één keer de pannen te verwijderen.02

Een ander voordeel is dat je binnen op zolder niks hoeft te verschuiven of op te ruimen. Het materiaal wordt van buitenaf aangebracht.

Je dak wordt waarschijnlijk wel wat hoger. Vind je dit een groot bezwaar, dan kun je het dak beter aan de binnenkant laten isoleren.

3. Isolatie onder de dakpannen spuiten of blazen

Je kunt ook isolatiemateriaal onder de dakpannen laten spuiten of blazen. Bijvoorbeeld PUR-schuim, vlokken van glaswol of steenwol, of EPS thermoparels (piepschuim balletjes). Een na-isolatiebedrijf doet dit vanaf de buitenkant.

Aan de slag? Zoek een dakisolatiebedrijf

Let op!

Isolatiemateriaal dat je onder de dakpannen laat spuiten levert matige isolatie op. Doe het daarom alleen aan als er écht geen andere mogelijkheden zijn. Nog een nadeel: als je later iets aan het dak laat doen of de zolder gaat verbouwen, kan er veel rommel vrijkomen.

4. Zoldervloer isoleren

Is je zolder alleen geschikt als opbergruimte? En niet als werkkamer of slaapkamer? Dan is het een goed idee om de zoldervloer te isoleren. Je bespaart net zoveel energie als wanneer je het dak zou isoleren, maar je hebt minder materiaal nodig.

Een makkelijke manier om de zoldervloer te isoleren, is met isolatieplaten waar je ook op kan lopen. Die leg je op de zoldervloer en daarmee ben je in één keer klaar. Maar je kunt ook isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glaswol of steenwol) tussen de vloerbalken leggen en daarop planken of vloerplaten. Zorg in beide gevallen voor een dampremmende laag aan de warme kant, dus onder het isolatiemateriaal.

Man isoleert zoldervloer. Dakisolatie.

Tips zoldervloer isoleren

Vergeet niet om het luik te isoleren. En maak de kieren tussen het luik en de zoldervloer dicht met isolatieband.02

Wil je de zolder ooit nog gaan gebruiken als werk- of slaapkamer? Dan kun je beter meteen het dak isoleren, anders heb je 2 keer werk (en kosten).

Kun je niet makkelijk op zolder komen? Dan kun je ook het plafond van de kamer eronder isoleren. Dat geeft wel meer rommel en gedoe: je moet het oude plafond eruit halen en een nieuw plafond maken.

Open zolder? Isoleren zoldervloer heeft geen zin

Heb je een open zolder die je niet met een deur of luik kunt afsluiten? Dan heeft het geen zin om de zoldervloer te isoleren. Je moet in dat geval de binnen- of buitenkant van het dak isoleren.

Aan de slag? Bekijk: zelf je dak isoleren
Of zoek een dakisolatiebedrijf

Plat dak isoleren

Heb je een plat dak of een dakkapel, zonder isolatie of met oud isolatiemateriaal dat je wilt vervangen? Een plat dak kun je op verschillende manieren isoleren, maar wel altijd met een professioneel bedrijf. Hoe handig je zelf ook bent: je kunt dit beter niet zelf doen, want het risico op vochtproblemen en rottend dakhout of schimmel is heel groot. Het isolatiebedrijf brengt de dakisolatie vanaf de buitenkant aan. Het materiaal komt onder een nieuwe laag dakbedekking of bovenop de bestaande laag.

Een plat dak isoleren aan de binnenzijde is geen goed idee vanwege de kans op vocht en houtrot.

Dakisolatieplaten onder de dakbedekking

De beste isolatie ontstaat als het isolatiebedrijf eerst de dakbedekking weghaalt. Op het platte dak komen dan isolatieplaten, daarop waterdicht materiaal, en daar weer op een nieuwe laag dakbedekking (bijvoorbeeld bitumen of EPDM). Als de dakrand hierna te laag is, moet je deze laten verhogen. Bij een lage dakrand is de kans groot dat het regenwater over de dakrand stroomt in plaats van door de regenpijp als het hard waait. De dakrand moet daarom minstens 10 cm hoog zijn.

Dakisolatieplaten óp de dakbedekking

Een tweede mogelijkheid is dat het isolatiebedrijf drukvaste, waterbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking legt. De bestaande dakbedekking (bijvoorbeeld bitumen of EPDM) blijft dus zitten, daarbovenop komen de dakisolatieplaten. Om te voorkomen dat de platen wegwaaien, komt er een laag grind of tegels bovenop. Dit levert minder goede isolatie op en is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking nog goed is. Ook hier geldt dat het dak hoger wordt en de dakrand minstens 10 cm hoog moet zijn.

Aan de slag? Zoek een dakisolatiebedrijf

Tips dakisolatie plat dak

 • Het beste moment om je platte dak te isoleren is als de dakbedekking toch vernieuwd moet worden. Dat scheelt in de kosten.
 • Je kunt een plat dak ook aan de binnenkant laten isoleren, maar Milieu Centraal raadt dit af. Het isolatiemateriaal wordt dan tussen de balklaag of tegen het beton geplaatst. Het risico op vocht in de dakconstructie of schimmel op het plafond is hierbij groot.03
 • Heb je een groen dak (bedekt met sedum of planten)? Let op: dat is geen vervanger van goede dakisolatie. Je hebt nog steeds (extra) isolatie nodig.

Matige dakisolatie verbeteren

Is je schuine of platte dak nu matig geïsoleerd, met een laag die dunner is dan 8 tot 10 centimeter? Dan is het een goed idee om het te verbeteren naar goede isolatie. Dit is vooral belangrijk voor de toekomst: je huis is daarmee voorbereid op wonen zonder aardgas. Tussen nu en 2050 schakelen we immers over van hr-ketels op aardgas naar warmtepompen of warmtenetten.

Het kost ongeveer net zoveel om dakisolatie te verbeteren als het kost om een dak zónder isolatie te isoleren. En er staat helaas een lagere besparing tegenover. Toch raadt Milieu Centraal aan om matige isolatie te verbeteren. Een huis met matige isolatie krijg je straks namelijk niet warm met een warmtepomp of warmtenet op lage temperatuur. En ook al is de besparing wat lager: je energierekening gáát omlaag en je huis blijft prettiger warm.

Er zijn 2 manieren om je dakisolatie te verbeteren (van matig naar goed):

 1. Je voegt een extra laag toe.
 2. Je haalt de oude laag weg en vervangt die door een dikke nieuwe laag.

Zelf aan de slag? Check: Zelf dakisolatie verbeteren: hoe doe je dat?

Of kijk eerst op Advies op maat: Dakisolatie en ontdek de meest geschikte isolatie voor jouw dak, kosten en besparingen én hoe het werkt.

Tips matige dakisolatie verbeteren

01

Dakisolatie verbeteren kun je het beste doen als je toch al gaat klussen of verbouwen. Bijvoorbeeld als je de zolder gaat verbouwen, een dakkapel gaat plaatsen of je dak gaat vernieuwen (met nieuwe pannen of dakbedekking). Dat scheelt vaak in de kosten.02

Welke manier het meest geschikt is voor jouw dak hangt af van de dampremmende laag: is die aanwezig en waar in het dak? Hout dat opgesloten zit tussen twee dampremmende lagen kan namelijk te vochtig worden en gaan rotten.

Hoe kies je isolatiemateriaal?

Er zijn veel verschillende materialen voor dakisolatie. Voor het milieu maakt het niet zoveel uit welk materiaal je kiest, als het maar een hoge isolatiewaarde (Rc-waarde) heeft. Kies voor goede isolatie met Rc-waarde 4 of meer. Het kost weinig extra, maar levert veel besparing op. En gebruik het liefst isolatiemateriaal met het KOMO-keurmerk voor dakisolatie.

Rc- of Rd-waarde: wat is het?Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer geld en energie je bespaart.

Tabel R-waardes

Niveau van isolatieIsolatiewaarde (Rc)
Matige isolatie1,3
Redelijke isolatie2,5
Goede isolatie4,0
Zeer goede isolatie, nodig voor energieneutrale woning6,0-10,0

Uitleg tabel

Dikte van het isolatiemateriaal: hoeveel heb je nodig?

Hoe dik moet het isolatiemateriaal zijn voor een Rc-waarde van 4? Voor de meeste materialen is dat 13 cm. Is je dak nu matig geïsoleerd en wil je de isolatie verbeteren? Zorg dan dat de bestaande laag plus de nieuwe laag samen de benodigde dikte hebben. Of vervang de oude laag door een hele nieuwe laag met de goede dikte.

Heb je weinig ruimte onder het dak? Dan kun je voor een dun materiaal met een hoge isolatiewaarde kiezen, bijvoorbeeld PIR of resol hardschuimplaten.

MateriaalDikte nodig voor Rc-waarde 4
Glaswol (dekens of platen of vlokken)13 cm
Steenwol (dekens of platen of vlokken)13 cm
EPS (piepschuim platen)13 cm
XPS platen13 cm
PUR hardschuimplaten 13 cm
PIR of resol hardschuimplaten8 cm
Vlas, hennep, schapenwol, gerecycled katoen, houtvezel, cellulose, kurk14-16 cm
Multifolie met 2 luchtlagen van 20 mm (reflecteert warmtestraling)12 cm
Thermosheets van 7 lagen met 8 luchtlagen van 20 mm (reflecteert warmtestraling)16 cm

Check bij de leverancier 

Meer hulp nodig bij het kiezen van materialen? Check: Dakisolatiematerialen vergeleken

Milieuverschillen tussen materialen zijn klein

De milieuverschillen tussen alle dakisolatiematerialen zijn klein. Het isolatiemateriaal zelf heeft natuurlijk milieu-impact, want het kost energie en grondstoffen om het te maken, vervoeren, aanbrengen en verwerken. Toch blijkt uit onderzoek dat de energie die hiervoor nodig is, vaak al binnen een half jaar is terugverdiend door de energie die je bespaart. Het feit dát je isoleert, kiest voor een goede isolatiewaarde én het materiaal goed aanbrengt (zodat het lang meegaat), is belangrijker dan welk materiaal je kiest. Op Isolatiematerialen vergeleken lees je alles over de verschillen tussen de materialen.

Geluid en brandveiligheid

Er zijn materialen die geluid goed dempen, brandveiliger zijn of die je zolder in de zomer koeler houden. Een bouwkundige of het isolatiebedrijf kan hierover advies geven.

Goed dakisolatiebedrijf vinden

Dakisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Maar hoe vind je een goed en betrouwbaar bedrijf?

 • Op Wij-isoleren.nl krijg je – op basis van jouw postcode – een overzicht van dakisolatiebedrijven in jouw buurt en in heel Nederland. De website toont alleen bedrijven die werken volgens de beste kwaliteitsregeling die er op dit moment is. Wij-isoleren.nl is een initiatief van brancheorganisatie VENIN en Milieu Centraal.
 • Het energieloket in jouw gemeente brengt je in contact met dakisolatiebedrijven bij jou in de buurt en kan je helpen bij vragen over de offertes. Je vindt de energieloketten op Verbeterjehuis.nl. Vul jouw woonplaats in en bekijk het overzicht.

Eerste hulp bij offertes: 3 tips

01

Nodig minstens 2 bedrijven uit voor een vrijblijvend adviesgesprek bij jou thuis.02

Denk tijdens het adviesgesprek niet alleen aan technische vragen, maar ook aan de praktische kant: hoe lang is het bedrijf bezig en moet de hele zolder leeg zijn? Moet je hem zelf leegruimen of doen de mensen van het bedrijf dat?03

Bedenk wat er in de offerte moet staan. Wat is voor jou belangrijk? Bijvoorbeeld: wil je weten of het bedrijf is gecertificeerd of aangesloten bij een branchevereniging? Staan alle werkzaamheden goed beschreven, van start tot schoonmaak? Download deze handige checklist en je weet zeker dat je niks vergeet.Terug naar boven