Het aanbrengen van isolerende folies en tochtstrippen wordt normaliter gerekend tot de “kleine ingrepen”. Dit is met name omdat er niet gesloopt hoeft te worden of andere bouwkundige voorzieningen voor hoeven te worden getroffen.

Tochtband en -strippen

De meest voor de hand liggende tochtplekken zijn langs ramen en deuren. het verhoogt het comfort van de woning aanzienlijk, als we die tochtgaten kwijt raken. Voel langs openslaande ramen, langs deuren, waar je tocht voelt gaan en bekijk wat voor soort tochtband of tochtstrip het meest in aanmerking komt. Soms zijn ramen en deuren zo krom, dat allen tochtband uitkomst biedt.

Bij een voordeur kun je ook een opgerolde handdoek op de grond leggen. Wat ook helpt is een gordijn achter de deur. Er zijn speciale gordijnen van een soort dikke fluweel, die een prima isolatie geven.

Maar voel ook eens langs het plafond en met name langs de plinten!

Bij (houten) begane grond vloeren boven een kruipruimte tocht het vaak langs de plinten. Dat kun je dichtmaken van bovenuit en van onder. Bij bovenlangs is het vaak het gemakkelijkst om de plint te verwijderen, tochtband langs de naad tussen vloer en wand te stoppen en de plint weer terug te zetten. Soms helpt het ook om tochtband aan de onderzijde van de plint te plakken en die dan weer terug te zetten.

Van onderuit kun je de kieren ook dichten, maar dan is het handiger om dat met een PUR schuim te doen. Je kunt kant-en-klare bussen bij de doe-het-zelf handel halen. Alleen: werken in de kruipruimte is geen lolletje!

Folies

Folies worden met name gebruikt om warmte te weerkaatsen: bv achter tegen de radiator of onder de begane grond vloer. Er zijn kant-en-klare pakketten te koop waar alles bij zit, inclusief een handleiding waarop staat hoe je het aan moet brengen.