Isolatie is dé start van de verduurzaming van een huis.

Waar het om gaat is om te voorkomen dat je warmte verliest in de winter en dat je warmte binnen krijgt in de zomer. Dus probeer je een barrière op te werpen waardoor de warmte er veel langzamer uitgaat en inkomt.

Eigenlijk moet je dus de hele schil van het huis inpakken: je vloer, je gevels en je dak. En er voor zorgen dat alle gaten en kieren dichtgestopt zijn zodat het huis niet zo warmtelek is als een mandje 

Maar tegelijkertijd moet je wel oppassen dat je wel een gezond binnenklimaat in je huis houdt. Dat betekent dus dat je ook goed op moet letten dat er mogelijkheden voor ventilatie blijven. 

Maar dan wel ventilatie die je zelf bepaalt!

Een tweede punt van zorg bij isoleren is de vochthuishouding in je huis. In ieder huis wonen mensen en die mensen produceren vocht: doordat ze koken, doordat ze de was doen en gewoon, doordat ze er zijn! Het grote gevaar bij isolatie is dat er condensatie op gaat treden in de constructies.

De isolatie waarde wordt aangeduid met de letter Rc. De tegenwoordige eis voor een energielabel A is een Rc die groter is dan 4,0 

Als je doorklikt, kom je in de diverse mogelijkheden waarop je dat kunt doen.