2 van de 3 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Zonde, want isolatie heeft alleen maar voordelen: minder kou en tocht, lagere energiekosten en CO2-uitstoot, én je bereidt je huis voor op aardgasvrij en energieneutraal wonen. En de kosten? Die verlaag je met subsidies voor woningisolatie. Alle reden om snel te checken hoe goed jouw huis is geïsoleerd en wat je kunt verbeteren.

  • Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 700 m3 gas voor verwarming. Dat staat gelijk aan zo’n € 550. Een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde woning, heeft ongeveer 3.100 m3 gas per jaar nodig. Kosten: € 2.500. Dat is ruim 4 keer zoveel! Van slechte naar goede isolatie kan dus wel € 1.900 per jaar schelen aan energiekosten. Maar ook in een matig geïsoleerd hoekhuis (met 5 cm dakisolatie en dubbel glas) valt nog veel te besparen: zo’n € 600 per jaar als je de isolatie van dak, vloer, muren en ramen verbetert.

Bekijk de infographics en ontdek hoeveel je kunt besparen in een hoekwoning, twee-onder-een-kap, tussenwoning en vrijstaande woning (swipe of scroll met de pijltjes onder de afbeelding).slide 1 of 4

Infographic over energie besparen met je hoekwoning. Isoleren = geld besparen.
Infographic over energie besparen met een twee-onder-een-kap woning. Isoleren = geld besparen.
Infographic energie besparen met je tussenwoning. Isoleren = geld besparen.
Infographic over energie besparen met je vrijstaande woning. Isoleren = geld besparen.

1 / 4VorigeVolgende

Een warmer huis en een beter klimaat

Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door je huis beter ‘in te pakken’ met een dikke laag isolatiemateriaal, houd je de warmte beter vast. En heb je dus minder energie nodig om het te verwarmen. Sommige mensen denken dat dit veel rommel en gedoe geeft, maar veel delen van je huis zijn prima te isoleren zonder verbouwing.

Het resultaat van die inpakactie is een prettiger en warmer huis en lagere energiekosten. Minder gas betekent ook minder uitstoot van broeikasgassen en dat is beter voor het klimaat. Woningisolatie is zelfs één van de grootste klappers om je klimaatimpact te verminderen.

Meer weten over de verschillende soorten isolatie? Kijk op DakisolatievloerisolatieHR glas of triple glasspouwmuurisolatiebuitenmuur isoleren met voorzetwand en buitenmuur isoleren aan de buitenkant.

Isolatie is dé start van de verduurzaming van een huis.

Waar het om gaat is om te voorkomen dat je warmte verliest in de winter en dat je warmte binnen krijgt in de zomer. Dus probeer je een barrière op te werpen waardoor de warmte er veel langzamer uitgaat en inkomt.

Eigenlijk moet je dus de hele schil van het huis inpakken: je vloer, je gevels en je dak. En er voor zorgen dat alle gaten en kieren dichtgestopt zijn zodat het huis niet zo warmtelek is als een mandje 

Maar tegelijkertijd moet je wel oppassen dat je wel een gezond binnenklimaat in je huis houdt. Dat betekent dus dat je ook goed op moet letten dat er mogelijkheden voor ventilatie blijven. 

Maar dan wel ventilatie die je zelf bepaalt!

Een tweede punt van zorg bij isoleren is de vochthuishouding in je huis. In ieder huis wonen mensen en die mensen produceren vocht: doordat ze koken, doordat ze de was doen en gewoon, doordat ze er zijn! Het grote gevaar bij isolatie is dat er condensatie op gaat treden in de constructies.

De isolatie waarde wordt aangeduid met de letter Rc. De tegenwoordige eis voor een energielabel A is een Rc die groter is dan 4,0 

Als je doorklikt, kom je in de diverse mogelijkheden waarop je dat kunt doen.