OVER MUURVERWARMING

Muurverwarming is net als vloerverwarming een lage temperatuur afgiftesysteem. Waar een radiatoren koude stromende lucht verwarmt, werkt een muurverwarming met stralingswarmte. De warmte wordt daarbij op het lichaam en objecten ‘gestraald’. Deze methode van verwarmen is zeer aangenaam, energiezuinig én gezond!

Net als bij vloerverwarming, werk je bij muurverwarming met een verwarmingsbuis. Dit buizennetwerk wordt aan de muur bevestigd of zit in kant-en-klare prefab gipsplaten verwerkt. Door warm of koud water door de buizen te laten stromen fungeert de wand als afgifteoppervlakte.

Doordat een muur een veel groter oppervlakte heeft dan een radiator, kun je ook met veel lagere aanvoer/retour watertemperaturen werken. Bij een radiator ligt dat tussen de 65 – 80 graden en bij een lage temperatuur afgiftesysteem is dat slechts 25-55 graden.

OP WELKE MUREN TOEPASSEN

Bij de installatie van muurverwarming is het verstandig om de verwarming tegen de binnenkant van de buitengevel aan te brengen. Dus niet op tussenwanden. Zo voorkom je koude muren en zorg je ervoor dat het huis rondom warme muren heeft. Dat bespaart een hoop energie en verhoogt het comfort. in feite trek je het huis een warme jas aan.

NADELEN MUURVERWARMING

  • Je kunt niet bij alle merken muurverwarming in de muur boren. De kans bestaat dat je namelijk een verwarmingsbuis raakt. Bij onze muurverwarmingssysteem is het wel mogelijk omdat de verwarmingsbuis een speciale aluminium laag heeft. Met een leidingzoeker / buisdetector spoor je achteraf de locatie van de buis op. Vervolgens kun je veilig een schilderij, lamp of foto aan de muur bevestigen.
  • Een muurverwarming straalt zijn warmte af. Als er bijvoorbeeld een kast voor de muur wordt geplaatst, is er minder stralingswarmte. Houd dus rekening met de indeling van de kamer.
  • De muur zal wat dikker worden vanwege de opbouw. Gemiddeld moet je rekening houden met een 20mm.

VOORDELEN MUURVERWARMING

  • 30% meer afgifte dan vloerverwarming en meest duurzame oplossing
  • Dé oplossing als je een bestaande (houten) vloer wilt behouden
  • Ook in te zetten als koelwand i.c.m. bijvoorbeeld een warmtepomp. Koelen zonder koude luchtverplaatsing zoals bij een airco
  • 12-15% energiebesparing door de lagere stookkosten (lage temperatuur verwarming)
  • Hoog comfort door warme muren en stralingswarmte
  • Schone lucht omdat er geen sprake is van stofverplaatsing. Er is namelijk geen luchtcirculatie waarin stof wordt meegenomen
  • Snelle opwarming omdat de buizen dicht aan het wandoppervlak liggen
  • Mooie strakke afwerking doordat je geen radiatoren meer hebt
  • Meer ruimte in de kamer
  • Voor nieuwbouw en renovatie
  • Voor houtskeletbouw en voor traditionele muren

Muurverwarming voor natte bouw

STRALINGSWARMTE EN WARME MUREN VOOR HOOG COMFORTGEVOEL

Als je kiest voor muurverwarming, dan kies je voor het hoogste comfort. Helemaal als je wandverwarming combineert met vloerverwarming en klimaatplafonds. Met deze systemen wordt een ruimte namelijk overal gelijkmatig verdeeld en heb je geen last van koude plekken.

GEEN IRRITATIE LUCHTWEGEN DOOR GEZOND BINNENKLIMAAT

Een gezond binnenklimaat is net zo belangrijk als comfort. Helemaal als je gevoelige luchtwegen (astma) hebt. Bij een radiator is er sprake van circulerende koude/warme lucht. Hierdoor circuleert er stof, stofschroei en vuildeeltjes door de kamer. Dit kan leiden tot irritatie aan de luchtwegen of andere lichamelijke klachten. Door de stralingswarmte van wandverwarming heb je hier geen last van.

Variotherm droogbouw wandverwarming opbouw

MUURVERWARMING MET LEEM, STUCWERK OF BEHANG

Hoe je de muurverwarming afwerkt hangt af van je wens én het type muurverwarming. Bij een normale muurverwarming gebruik je namelijk leem, pleisterwerk of stuc om de verwarmingsbuis weg te werken. Bij een droogsysteem maak je echter gebruik van gipsvezel / fermacell wandplaten met daarin de verwarmingsbuis verwerkt. Deze platen kun je direct afwerken met behang of bijvoorbeeld een dunne laag stuc.

Tip:  Leem heeft een goede vochtregulerende werking en daardoor voelt de kamer nooit meer ‘droog’ aan.

ENERGIE BESPAREN MET MUURVERWARMING

Net als vloerverwarming werkt muurverwarming met lage temperatuur verwarming (LTV). Dit betekent een flinke maandelijkse energiebesparing.

  • Minder ‘transportverliezen’.
  • Temperatuur in de aanvoerleidingen (transport) is met 25-40° veel lager dan bij radiatoren. Dat betekent dus ook minder warmteverlies.
  • Door het hoge comfort van stralingswarmte kan de thermostaat vaak 1 tot 2° lager. In totaal bespaar je gemiddeld 10-15% op je energiekosten.
  • Combineren met warmtepomp, pelletketel of zonneboiler