Er zijn een aantal energie besparende maatregelen die we kunnen nemen om ons huidig energieverbruik op een positieve manier te beïnvloeden.

Het simpelste is om te zoeken naar plekken waar we warmte en energie kwijt raken. We doen een aantal suggesties!

De meeste CV installaties staan ingeregeld op een redelijk hoge watertemperatuur, daar kunnen we wat aan doen. 

Ook blijkt dat de grootte van de radiatoren niet altijd precies afgestemd is op de warmtebehoefte van een bepaalde ruimte. Daardoor werkt de CV ketel inefficiënter. Hoewel dat wel wat ingrijpender is, kan ook hier met redelijk simpele maatregelen een verbetering plaats vinden.

Kleine maatregelen voor energiebesparing.

Verlichting

Eén van de dingen waar al veel over gesproken wordt, is het vervangen van de oude gloeilampen en halogeen lampen door LED lampen. LED lampen produceren weinig warmte maar gebruiken al hun energie om die om te zetten in licht. Dat scheelt stroom! En dat werkt door in de portemonnee. Een nadeel van LED lampen is de kleur van het licht. Veel LED lampen, met name de wat goedkopere, worden als erg wit ervaren. Ook al geeft het doosje als kleur “warm white”, dan nog blijkt de kleur vrij wit. Tegenwoordig zijn er LED lampen voor bijna alle fittingen. Voor meer informatie klik hier 

Er zijn duurdere lampen die instelbaar zijn qua kleur, maar dan komen we al gauw in de buurt van het ‘smart home’ waarbij allerlei zaken via de wifi digitaal geregeld wordt. Leuk voor wie er mee wil spelen, maar de kosten zijn niet mals! 

Voor info over smart lampen klik hier

Reflecterende folie

Radiatoren zijn niet erg kieskeurig in waar ze hun warmte heen sturen. Ze stralen zowel naar de kamer als naar de muur. Die warmte die naar de muur gestuurd wordt willen we liever in de kamer! Iedere doe hetzelf zaak verkoopt reflecterende folie die tegen de achterzijde van de radiator gehangen kan worden, waardoor de geproduceerde warmte weer teruggekaatst wordt en de radiator daardoor meer aan het verwarmen van de kamer bijdraagt. Voor meer informatie klik hier

Ventilatoren onder de verwarming

Radiatoren verwarmen de ruimte door convectie: de warmte stijgt op en de warme lucht beweegt door de ruimte. We kunnen het bewegen van de lucht een beetje helpen door kleine ventilatoren onder de  radiatoren te klikken die de convectie bevorderen. De Speed Comforts zijn uitgerust met een sensor waardoor de ventilatoren pas aangaan als de radiator een temperatuur van 30bereikt heeft. Als de temperatuur van de radiator weer onder de 300 komt, slaat de ventilator ook weer uit.

Voor meer informatie klik hier

Tochtwering

Veel warmte verdwijnt in oudere huizen door kierende ramen en deuren. Met name de voordeur en de keuken- of balkondeur zijn bekenden warmtelekken. 

Bij een voordeur is het een mogelijk om er een speciaal zwaar gordijn voor te hangen dat weg kan schuiven, zodat je er geen last van hebt als je de deur open moet doen. 

Voor informatie over entree gordijnen klik hier

Voor ramen en deuren zijn allerlei verschillende soorten tochtband voorradig die meestal in of op de sponning van een raam of deur geplakt of geschroefd kunnen worden waardoor de tocht en daarmee het ongewenste warmteverlies ongedaan gemaakt kan worden.

Voor voorbeelden klik hier

Onderdorpels zijn beruchte tochtplekken! Voor deuren zijn er allerlei te borduren slurven te koop die je op de grond legt, waardoor de kier bij de onderdorpel afgedekt wordt. Een opgerolde handdoek doet hetzelfde, maar ziet er niet zo fraai uit. 

Voor voorbeelden klik hier!