Een warm huis zónder aardgas: dat kan duurzaam met een warmtepomp. Met deze elektrische verwarming wordt jouw klimaatimpact meteen een flink stuk kleiner. En als je nú een warmtepomp koopt, kun je subsidie krijgen. Ontdek welke warmtepomp voor jouw huis geschikt is.

Er zijn 3 soorten warmtepompen:

  • Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. Als je ook nog elektrisch gaat koken, woon je zonder aardgas. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd.
  • Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is. De cv-ketel zorgt ook nog voor warm water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
  • Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.

Meer dan 280.000 huizen in Nederland (2018) hebben al een warmtepomp, alleen in 2018 kwamen er al meer dan 60.000 bij.

6 Volledige Warmtepomp
6 Volledige Warmtepomp

Volledige warmtepomp (naast de koelkast en magnetron)

6 Hybridewarmtepomp
6 Hybridewarmtepomp

Buitenunit van de warmtepomp

Wanneer welke warmtepomp?

01

Heeft jouw huis overal iets van isolatie (in je dak, vloer en buitenmuren, plus dubbel glas)? Dan kun je nu al een hybride warmtepomp nemen. Die werkt samen met je cv-ketel, waardoor je gasverbruik flink daalt. Zo bespaar je heel eenvoudig 20 procent op je CO2-uitstoot door verwarming! Lees meer over de prijs en subsidie op Hybride warmtepomp.

Ontbreekt er ergens in huis nog isolatie, bijvoorbeeld onder de vloer of in de spouwmuur? Pak dat dan eerst aan. Daarmee bespaar je meer op je energierekening en op je CO2-uitstoot. Daarna ben je klaar voor een hybride warmtepomp!

Is jouw cv-ketel 12 jaar of ouder? Zoek dan alvast uit of je huis geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp. Mis je ergens nog goede isolatie? Pak dat dan nu aan: zo ben je straks klaar om all-electric te gaan. Bekijk ook het Stappenplan aardgasvrij wonen.04

Voor een volledige warmtepomp moet jouw huis redelijk tot goed zijn geïsoleerd. Is jouw huis in of na 2000 gebouwd? Dan is de isolatie zeker in orde en kun je het zonder grote ingrepen geschikt maken voor een volledige warmtepomp. Lees meer over de prijs en subsidie op Volledige warmtepomp.05

Is jouw huis na 1974 gebouwd? Dan is de kans groot dat je een mechanisch ventilatiesysteem hebt en is jouw huis geschikt voor een ventilatiewarmtepomp. Lees meer over de prijs en subsidie op Ventilatiewarmtepomp.

Waarom is een warmtepomp duurzaam?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een warmtepomp doet dat heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte.

De warmtepomp gebruikt stroom: je zult dus merken dat je stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je geen (of bij een hybride warmtepomp: de helft minder) gas gebruikt. Alles bij elkaar gaat jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water omlaag, ook al is in Nederland de stroom nog lang niet 100% duurzaam. Vergeleken met een hr-ketel op gas is jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water veel lager:

  • Met een hybride warmtepomp zo’n 20% lager.
  • Met een volledige warmtepomp met de buitenlucht als bron zo’n 30% lager.
  • Met een volledige warmtepomp met bodembron zo’n 45% lager.

Als in de toekomst alle stroom duurzaam is, gaat de CO2-uitstoot van volledige warmtepompen zelfs naar nul.

Foto’s: hoe ziet een warmtepomp eruit?

1 Warmtepomp
Hybride warmtepomp (links) met cv-ketel (rechts)

Je kunt de werking van een warmtepomp vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast, en geeft die warmte af aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte buiten je huis (uit buitenlucht, de bodem of het grondwater) en geeft die binnen in huis af. Daarvoor hoeft de buitenlucht of de bodem niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis: een warmtepomp kan ook warmte uit de lucht (of bodem) halen als het buiten koud is.

Volledige warmtepomp: ook voor warm water

Volledige (all-electric) warmtepompen zorgen voor verwarming én warm water. Voor warm water heeft zo’n warmtepomp een voorraadvat. Dat wordt langzaam opgewarmd tot zo’n 55°C (hoger kan een warmtepomp niet aan). Minimaal één keer in de week wordt de temperatuur met een elektrisch verwarmingselement (zoals van een elektrische boiler) verhoogd naar 60 graden (en kort naar 70 graden) om het risico op legionellabesmetting te voorkomen. Ook moet het water bij de kraan altijd minimaal 55 graden zijn. Dat kost extra stroom, maar is nodig voor de veiligheid.

Hoe krijg je het huis warm?

Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Daarmee kan je huis toch snel genoeg warm worden, als je radiatoren of de vloerverwarming (je afgiftesysteem) hiervoor geschikt zijn.

Heb je andere radiatoren nodig?

Oude, slecht geïsoleerde huizen zijn gebouwd met grote radiatoren. Als zo’n huis later betere isolatie heeft gekregen, dan zijn de bestaande radiatoren vaak groot genoeg om het huis met lagere temperatuur goed te verwarmen. Lukt dat niet, dan kun je een paar dingen (laten) aanpassen:

  • Je kunt bestaande radiatoren verbeteren met een radiator-ventilator (climate booster). Die bevestig je op of onder de radiator. Hij zorgt ervoor dat de radiator sneller warmte afgeeft.
  • Je kunt een of meer radiatoren in de woonkamer, keuken en badkamer laten vervangen door grotere of dikkere radiatoren of door speciale radiatoren voor lage temperatuur (‘low H2O’). Je kunt ook 1 of 2 radiatoren bijplaatsen.
  • Je kunt vloerverwarming of wandverwarming laten aanleggen: die werken juist met lage temperaturen.

Lees meer over alle oplossingen op lage temperatuur verwarming.

Als je afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming) goed bij je huis past, kan de temperatuur van het verwarmingswater zo laag mogelijk blijven en werkt de warmtepomp het zuinigst.

Volledige warmtepomp: thermostaat niet te laag zetten

Verwarmen met lagere temperatuur heeft een voordeel: je hebt een heel gelijkmatige warmte in huis. Het werkt wel wat trager. Je moet je huis daarom wat anders gaan verwarmen dan je gewend bent. Bij een volledige warmtepomp laat je de thermostaat ‘s nachts bijvoorbeeld op 17 of 18 graden staan (in plaats van 15). Omdat je huis goed geïsoleerd is (en dat is het, anders begin je niet aan een volledige warmtepomp), verlies je hiermee niet veel warmte.

Lees hierover meer op lage temperatuur verwarming.

Geluid: waar zet je de buitenunit?

3 Volledige Warmtepomp

Een hybride warmtepomp en een volledige warmtepomp op buitenlucht hebben een buiten-unit, die lijkt op een airco. De ventilator van deze buitenunit maakt geluid als de warmtepomp draait. Dat is vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar, als je de ramen dicht hebt en geluiden van buiten dus minder hoort. Maar een volledige warmtepomp kan ook ‘s nachts aangaan en werkt ook in de zomer voor warm water. Zet de buitenunit daarom op een plek waar jij en de buren er weinig last van hebben. Er zijn geluiddempende kasten te koop.

Waar zet je de buitenunit bijvoorbeeld neer?

  • Aan de zijkant van je huis.
  • Bij of achter een schuurtje of in een buitenkast (dan kun je hem ook uit het zicht zetten).
  • Op het dak van een aanbouw (als het dak niet gevoelig is voor trillingen).
  • Niet te dicht bij de buren.
  • Niet bij een slaapkamerraam dat vaak open staat.
  • Niet op het dak boven de woon- of slaapkamer.

Dit zijn de voordelen van een warmtepomp

Met een warmtepomp draag je actief bij aan een beter milieu, en ga je klimaatverandering tegen. De hybride warmtepomp zorgt samen met je cv-ketel voor verwarming en levert een flinke daling in je gasverbruik op. Ook je CO₂-uitstoot vermindert met zo’n 25%. Goed voor het milieu én je portemonnee dus! Een warmtepomp is bovendien onderhoudsarm, en zorgt in veel gevallen voor een beter energielabel voor je woning. Meer informatie? Lees hier onze blog over de voor- en nadelen van een warmtepomp.

Duurzaam verwarmen

Het klimaat vraagt om actie. Minder gasverbruik, minder CO₂-uitstoot. Met een hybride warmtepomp geniet je van warm water en een comfortabel huis, terwijl je flink minder gas verbruikt.

Lagere gasrekening

Gas wordt steeds duurder. Met een warmtepomp ga je juist minder gas verbruiken. Bereken je voordeel en ontdek hoeveel je bespaart met een warmtepomp van Greenchoice.

Subsidie

Een warmtepomp is een duurzame investering in je woning. Daarom biedt de overheid een ISDE-subsidie van maar liefst €1.600 als je bij Greencohice een hybride warmtepomp aanschaft!

Bron: Greenchoice