De volgende informatie is overgenomen van de firma Redwell in Waddinxveen
Wat is IR-verwarming?

Het verwarmingssysteem van de toekomst!
Infrarood verwarming is een verwarmingssysteem dat zowel als hoofd- en bijverwarming toegepast kan worden. Infrarood verwarmingen maken gebruik van de lange golf infraroodstraling (IR-C) en verwarmen hier de omgeving, personen, objecten en indirect de lucht, mee op.
Naast het argument dat u met infrarood verwarming veel energie kunt besparen, heeft IR- verwarming van Redwell nog tal van andere voordelen. Hierbij kunt u denken aan een eenvoudige installatie, levenslange vrijstelling van onderhoud, flexibele montage en een toonaangevend design. Alle infrarood panelen van Redwell zijn zo geconstrueerd dat deze aan iedere wand en aan ieder plafond bevestigd kunnen worden. De enige vereiste is een wandcontactdoos of stroomaansluiting.
Infrarood verwarming kan dan ook in bijna alle situaties worden toegepast, van goed geïsoleerde omgevingen tot slecht geïsoleerde omgevingen. Het brede productassortimentvan Redwell biedt een enorme speelruimte die aansluit op de individuele wensen en behoeften van de eindgebruiker. Zo kan bij Redwell een verwarming ook een schilderij zijn, maar bijvoorbeeld ook een spiegel, handdoekdroger of verplaatsbare zuil. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Maar hoe werkt infrarood verwarming nou eigenlijk?
Werkingsprincipe infrarood verwarming
Verschil tussen infrarood en convectie verwarming
Het verschil tussen infrarood verwarming en convectie verwarming zit hem in de lucht. Van belang is, dat infrarood verwarming geen lucht, maar objecten verwarmt. Hierdoor ontstaat er geen luchtcirculatie en dus ook geen opdwarrelend stof/huisstofmijt/pollen/bacteriën.
Alle nadelen van de gebruikelijke convectie verwarming tegenover alle voordelen van een Redwell infrarood verwarming staan hieronder kort samengevat:
Nadelen convectie verwarming
- Vochtige lucht condenseert op de wanden, hierdoor vormen zich schimmels en wordt het stucwerk aangetast
- De circulerende lucht in de ruimte zorgt voor opdwarrelend stof
- Temperatuursverschillen in de ruimte zorgen voor hinderlijke trek.
Opwarming van de lucht heeft een aantal negatieve effecten. Allereerst ontstaat er een luchtcirculatie in de ruimte, doordat warme lucht opstijgt en koude lucht daalt. Hierdoor krijg je grote temperatuursverschillen, die wij als mensen bijvoorbeeld als een koude vloer ervaren. Bovendien zal stof opdwarrelen als gevolg van de luchtcirculatie. Het stof, met inbegrip van huismijt/pollen/bacteriën, wordt mee getransporteerd in de lucht en eindigt in onze luchtwegen.
Fysiologisch gezien is het ook van belang om te melden, dat koudere lucht veel gezonder is dan warme lucht. Denk hierbij aan een verademende wandeling in de koude winterlucht! Dat bij een bedompte lucht ook nog meer geventileerd moet worden is een punt, dat, in vergelijking met infrarood verwarming, ook in acht dient te worden genomen voor wat het energieverbruik betreft. Feit is namelijk, dat door deze noodzakelijke ventilatie ook veel warmte verloren gaat. Een ander probleem ontstaat wanneer warme lucht condenseert op de koude wanden. Hier ontstaat schimmelvorming, die voor de gezondheid uiterst bedenkelijk is.
Voordelen van infraroodverwarming
- Objecten blijven droog en geven warmte af
- Infrarood warmte heeft een positieve uitwerking op de mens
- Gunstig in aanschaf en energiebesparend
Fysiologisch gezien wordt, door de infrarood stralingswarmte, de warmte in objecten (wanden/plafond/vloer/meubels (maar ook het menselijke lichaam) opgeslagen om deze vervolgens vertraagd aan de ruimte af te geven. Hierdoor ontstaat een groot energie-besparingspotentieel. Is de gewenste temperatuur in de ruimte bereikt, dan zal de infrarood verwarming worden uitgeschakeld tot het punt, dat het weer noodzakelijk is om de opslag van warmte weer aan te vullen.
Infrarood verwarming geeft dus stralingswarmte af en geen convectiewarmte. Er is dus geen sprake van luchtcirculatie. Er vindt dus ook geen dwarreling van stof plaats. Ook is de luchttemperatuur koeler dan de wandtemperatuur. Zoals reeds opgemerkt is de ademlucht koeler, vrij van stof en daarom ook veel gezonder.


DE VOLGENDE TEKST IS OVERGENOMEN VAN MILIEUCENTRAAL
Hoe werken infraroodpanelen?
Infraroodpanelen verwarmen niet de hele ruimte, maar stralen de warmte naar de plekken waar je zit of bezig bent. Ze verwarmen dus gericht, en dat kan energiezuiniger zijn. Maar buiten het bereik van de panelen blijft het koud. Je voelt de warmte tot zo’n 3 meter. Om wel de hele ruimte te verwarmen met infraroodpanelen zou je meerdere infraroodpanelen tegelijk aan moeten zetten, maar dat kost veel stroom.
Vlakke plaat, groot stralingsoppervlak
IR-panelen werken op stroom, en doen dat slimmer dan vroeger. Een ouderwets elektrisch straalkacheltje in de badkamer had een spiraal die roodgloeiend heet werd. IR-panelen worden minder heet, tussen de 60 en 200 graden. Ze hebben geen spiraal, maar een vlakke plaat die warm wordt. Daardoor heb je een groter stralingsoppervlak aan de voorkant. De achterkant van het paneel is geïsoleerd en verliest daardoor weinig warmte. Met minder stroom krijg je meer straling dan bij de ouderwetse straalkachel.
Liefst aan het plafond hangen
Het duurt een paar minuten voordat het paneel stralingswarmte afgeeft. Het paneel werkt het beste als het aan het plafond hangt, dan zit er niks in de weg tussen jou en het paneel. De beste hoogte is ongeveer 2,6 meter boven de vloer. Bij meer dan 3 meter kun je hem beter lager hangen, met draadjes aan het plafond. Op de werkkamer kun je hem combineren met een klein paneel onder het bureau zodat je benen en voeten ook warm worden.
Aan- en uitzetten: schakelaar, thermostaat of bewegingssensor
Er zijn panelen met een simpele aan/uit-schakelaar, maar ook panelen met verschillende standen of een thermostaat die het paneel uitschakelt (of terugschakelt) als de ingestelde temperatuur is bereikt. Sommige panelen hebben zelfs een bewegingssensor die het paneel alleen inschakelt als er iemand aanwezig is.
Verwarmen op duurzame stroom heeft de toekomst. Het gaat dan om stroom uit waterkracht, wind en zon. En om verwarmingsinstallaties die slim gebruik maken van deze duurzame stroom: zo veel mogelijk warmte met zo weinig mogelijk stroom.
De huidige stroomvoorziening in Nederland is echter nog een mix van vooral grijze stroom uit (fossiele) kolen-, gas- en kerncentrales en een deel duurzame stroom. Zolang de stroom in Nederland niet CO2-vrij is, is verwarmen op stroom niet per se milieuvriendelijker dan op gas. De CO2-uitstoot voor het opwekken van stroom kan namelijk hoger zijn dan de CO2-uitstoot van verwarming op gas.
Warmtepomp is duurzamer dan hr-ketel
Een warmtepomp gebruikt op een slimme manier stroom om je huis te verwarmen met warmte uit de lucht of de bodem. Zelfs met de huidige grijs-groene elektriciteitsmix leidt het gebruik van een volledige warmtepomp tot 35 tot 40% minder CO2 dan een gasgestookte hr-ketel.
Elektrische kachel of infrarood vloerverwarming: minder duurzaam
Elektrische kachels en elektrische boilers gebruiken veel stroom om het huis en het water warm te krijgen. Daardoor zorgt het gebruik van deze apparaten voor 2,5 keer zoveel CO2-uitstookt als een hr-ketel op gas (met de huidige grijs-groene-stroommix). Hetzelfde geldt voor elektrische vloerverwarming en infrarood vloerverwarming.
Infraroodvloerverwarming wordt wel als duurzaam aangeprezen, maar is niet wezenlijk anders dan elektrische vloerverwarming. De manier van warmte opwekken en het rendement zijn gelijk. Lees meer over elektrische vloerverwarming.
En hoe duurzaam zijn IR-panelen?
Of infraroodpanelen een duurzame verwarming is, hangt af van het gebruik: als bijverwarming of als hoofdverwarming. En van hoe goed je huis is geïsoleerd.

Infraroodpanelen als bijverwarming
Een infrarood (IR) paneel als bijverwarming kan het energieverbruik van de hoofdverwarming (nu nog bijna altijd een hr-ketel op gas, soms een warmtepomp op elektriciteit) verminderen. Hieronder staan de meest voorkomende situaties. Maar bedenk wel: het gebruik van een infrarood stralingspaneel kost ook energie.
Zithoek
Je kan een IR-paneel gebruiken als bijverwarming in de zithoek. De thermostaat van de verwarming kan dan wat lager (dat bespaart energie), maar je hebt het toch aangenaam warm door het infraroodpaneel (dat kost natuurlijk energie).
Badkamer
Met een IR-paneel kan je de badkamer snel verwarmen op de momenten dat je er bent. De gewone radiator laat je uit of zet je heel laag (bijvoorbeeld stand 1 van de thermostaatknop). En als je in de badkamer bent, zet je het IR-paneel aan. Even het infraroodpaneel gebruiken kost minder energie dan lange tijd de radiator aan laten staan. Dit werkt alleen met een IR-paneel dat snel opwarmt.
Werkkamer
Je kan een IR-paneel gebruiken om een (werk)kamer waar je even of een paar uur bent te verwarmen. Een tijdje het IR-paneel gebruiken kost minder energie dan de hele werkkamer opwarmen met de radiator. Waar het omslagpunt ligt (bij 2, 4, 6 uur, …) hangt af van jouw situatie. Ook maakt het uit of je wel of niet alleen in huis bent. Ben je alleen, dan kun je overal de verwarming laag zetten en bespaar je best veel. Ben je niet alleen, dan brandt de verwarming in de woonkamer (en misschien ook andere ruimtes) toch en is je besparing door het gebruik van het ir-paneel kleiner. Een alternatief is een slimme thermostaat waarmee je kamers apart kunt verwarmen: daarmee kun je de werkkamer alleen verwarmen als het nodig is.
Wat is je winst in CO2 en euro?
Er zijn nog weinig praktijkgegevens over energiebesparing door bij te verwarmen met IR-panelen in Nederlandse huizen. De besparing zal sterk afhangen van de situatie in jouw huis.
In het algemeen geldt
Je stoot met IR-panelen als bijverwarming minder CO2 uit dan met gas als je voor iedere kubieke meter gas die je bespaart maximaal 4 kWh extra aan stroom verbruikt.
Je bent met IR-panelen als bijverwarming goedkoper uit dan met gas als je voor iedere kubieke meter gas die je bespaart maximaal 3,6 kWh extra aan stroom verbruikt.
Rekenvoorbeeld
Stel: je verwarmt de badkamer niet meer met de radiator die er hangt. Daarmee bespaar je per jaar 60 m3 gas uit. In plaats daarvan gebruik je IR-panelen. Die gebruiken in dit voorbeeld 100 kWh stroom per jaar. Je uitstoot van CO2 vermindert met 70 kilo CO2 per jaar. Je energierekening daalt met € 25 per jaar.
Infraroodpanelen als hoofdverwarming
Infrarood als hoofdverwarming is in zeer goed geïsoleerde huizen een duurzaam alternatief voor verwarmen op gas, als je gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom. Voor het warme water in je douche en keuken heb je dan een warmtepompboiler of zonneboiler met elektrische naverwarmer nodig.
Alleen stralingswarmte of combineren met een basistemperatuur
Met infraroodpanelen als hoofdverwarming heb je wel een ander warmtecomfort dan met verwarming met radiatoren of vloerverwarming. De warmte is niet gelijk verdeeld over de ruimte. Een paneel heeft een bereik van ongeveer 3 meter. Zodra je buiten bereik van een stralingspaneel bent, heb je het koud. Lichaamsdelen die niet bestraald worden, zoals benen onder tafel, blijven ook koud.
Om grote, onaangename temperatuurverschillen te voorkomen kun je je IR-panelen ook gebruiken om de lucht een beetje te verwarmen. Je IR-panelen zorgen dan voor een basistemperatuur van bijvoorbeeld 17 of 18 graden. Dit regel je met een kamerthermostaat. Het verwarmen van de lucht gaat indirect: het IR-paneel verwarmt je meubels, vloer en wanden, die op hun beurt de lucht verwarmen. Daarnaast zorgen je IR-panelen voor stralingswarmte op bepaalde plekken. Als je woning niet zeer goed geïsoleerd is, dan kost deze gecombineerde wijze van verwarmen veel stroom.
Vergelijking IR-panelen en warmtepomp
Nederland gaat van het aardgas af, om klimaatverandering tegen te gaan. De vertrouwde hr-ketel zal vervangen worden door warmtenetten (stadsverwarming), en elektrische verwarming. Kies je in een zeer goed geïsoleerd huis voor IR-panelen met een warmtepompboiler voor warm water, of voor een volledige warmtepomp voor verwarming en warm water?
Een volledige warmtepomp voor verwarming en warm water verbruikt minder stroom dan infraroodpanelen voor verwarming plus een warmtepompboiler voor warm water. Het is de meest duurzame keuze. Maar een warmtepomp is duurder in aanschaf, zeker als je ook nog lage temperatuurradiatoren of vloerverwarming moet laten aanleggen.
Vergelijking kosten IR-panelen en warmtepomp
Hieronder volgt een vergelijking van IR-panelen en een warmtepomp in een zeer goed geïsoleerde eengezinswoning. De eerste tabel laat de kosten zien van IR-panelen plus een warmtepompboiler. De tweede tabel geeft de kosten weer van een volledige warmtepomp.
IR-panelen plus warmtepompboiler | Aanschafkosten (eenmalig) | Stroomkosten per jaar | Stroomverbruik per jaar |
IR-panelen hele woning | € 4.000 | € 800 | 3.600 kWh |
Warmtepompboiler | € 4.700 | € 260 | 1.200 kWh |
Totaal | € 8.700 | € 1.080 | 4.800 kWh |
Volledige warmtepomp | Aanschafkosten (eenmalig) | Stroomkosten per jaar | Stroomverbruik per jaar |
Volledige warmtepomp (bron: buitenlucht) | € 10.500 | € 500 | 2.300 kWh |
Eventueel: lagetemperatuur radiatoren | € 2.500 | – | – |
Totaal | € 13.000 | € 500 | 2.300 kWh |