Onder hybride systemen verstaan we systemen die diverse bronnen gebruiken om warmte op te wekken.

Traditioneel wordt in Nederland gas als brandstof voor onze warmtevoorziening gebruikt.

Nu we aan het nadenken zijn over een vermindering van de CO2 uitstoot, denken we ook na over het verminderen van het gebruik van aardgas. Maar we willen wel de warmte die nodig is om een comfortabel leven te leiden.

Dat houdt in dat we aan het bekijken zijn welke alternatieve mogelijkheden van warmteopwekking we kunnen gebruiken. Omdat in één keer overstappen op een andere warmteopwekking vaak nog een stap te ver is, worden er hybride systemen ontwikkeld die naast gas ook andere vormen van warmteopwekking gebruiken.

De meest gebruikte combinatie is en combinatie met een warmtepomp. Er zijn steeds meer verschillende vormen van warmtepompen: pompen die hun warmte uit de lucht halen (Lucht-water systemen) en warmtepompen die gebruik maken van aardwarmte, oppervaktewater of nog andere media.

Omdat warmtepompen over het algemeen niet veel warmer kunnen stoken dan 45 graden, wordt die warmte aangevuld met warmte uit een gasketel en voilà, dat hebben we ons hybride systeem.

Afhankelijk van de vraag, wordt de warmte eerste opgewekt door de warmtepomp en als er nog meer behoefte is aan warmte slaat de gasketel aan en brengt de warmte naar een hoger niveau.

Om deze combinatie goed te kunnen maken moeten wel aan aan een aantal voorwaarden voldaan worden:

Ten eerste moet het huis goed geïsoleerd zijn, omdat anders het verlies aan warmte door muren, ramen en dak zodanig is dat de warmtepomp dit niet aan kan.

Ten tweede moet de warmte op een goede manier over het huis verdeeld kunnen worden. Veel hybride systemen werken daarom met vloerverwarming omdat het een groot oppervak aan warmteafgifte geeft. Ook wordt bij deze systemen graag gebruik gemaakt van convectoren in plaats van radiatoren omdat de warmteafgifte van plaatradiatoren niet optimaal is.

Ten derde moet de installatie goed ingeregeld worden waardoor optimaal gebruik gemaakt kan worden van de opgewekte warmte

Hybride warmwatervoorzieningen

Naast warmte, gebruiken we in huis ook warm tapwater. In combiketel wordt in het warme water voorzien door het gas. In feite wordt de capaciteit van de ketel eigenlijk met name bepaald door de afgifte mogelijkheid van het warme water. In een huishouden met meerdere warmwatertoppunten waar gekozen wordt voor een modulerende warmwatervoorziening (twee tappunten kunnen tegelijkertijd water afnemen) is de capaciteit van de ketel aanzienlijk groter dan nodig is voor verwarming.

Bij een hybride warmwatersysteem wordt het warme water in eerste instantie door een andere bron opgewekt (bv een zonneboiler) en opgeslagen in een boiler. Het warme water loopt echter nog steeds via de combiketel, alleen is het water nu voorverwarmd en zal de gasketel alleen aanslaan als de temperatuur van het water in de boiler te laag is. Dat kan bv voorkomen in een periode met langdurig slecht weer of extreme koude.

Alles over de hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel

Wil je graag jouw verwarming verduurzamen? Dan is het installeren van een hybride warmtepomp vaak een goede optie. In een hybride systeem werken de cv-ketel en warmtepomp samen om jouw huis van warmte en warm water te voorzien. Dit bespaart veel gas: je hebt nog maar een derde nodig van wat je nu verbruikt. 

Een warmtepomp gebruikt een duurzame bron, zoals de buitenlucht, om je woning te verwarmen. De warmtepomp zelf werkt op elektriciteit. Voor elke kW stroom die je erin stopt, levert de warmtepomp 5 kW aan warmte. Omdat de cv-ketel alleen bijspringt als het heel koud is of als je warm water gebruikt, bespaar je al snel 60% op je gasrekening. In combinatie met groene stroom is je warmtepomp CO2-neutraal. Hieronder bespreken we alles wat je moet weten voordat je een hybride warmtepomp aanschaft of huurt.

Hybrideopstelling Ommen 201125 009

Wat is een hybride systeem?

Een hybride warmtepomp is in veel opzichten vergelijkbaar met een hybride auto, die deels op een normale brandstof en deels op elektriciteit rijdt. Normaal gesproken werkt je cv-ketel alleen op aardgas. Door je cv-ketel te koppelen aan een elektrische warmtepomp ontstaat een hybride verwarmingssysteem. Zo’n systeem werkt op zowel gas als stroom. 

Dankzij dit hybride systeem bespaar je direct tot wel tweederde op je gasverbruik. De betere systemen zijn ook in staat om continu de optimale mix van elektriciteit en gas te kiezen. Het intelligente systeem houdt daarbij rekening met de gasprijs ten opzichte van de stroomprijs. Zo heb je altijd het beste van twee werelden, hoe de energieprijzen zich de komende vijftien jaar ook ontwikkelen.

Wat is het verschil tussen een hybride warmtepomp en een hybride cv-ketel?

Doordat de benamingen hybride cv-ketel en hybride warmtepomp wel eens door elkaar worden gebruikt, kan dit tot verwarring leiden. Het zijn namelijk twee verschillende apparaten die allebei onderdeel zijn van een hybride systeem. De term hybride cv-ketel betekent in feite dat je cv-ketel is voorbereid om in combinatie met een hybride warmtepomp te werken. Alle Nefit Bosch cv-ketels zijn klaar voor hybride. Ook als je een oudere Nefit Bosch ketel hebt, is deze meestal eenvoudig uit te breiden met een warmtepomp. 

Cv-ketels productoverzicht

Hoe werkt een hybride warmtesysteem?

In een hybride verwarmingsinstallatie, neemt de warmtepomp de verwarming van je woning voor zijn rekening. Een hybride warmtepomp maakt gebruik van de gratis hernieuwbare energie uit de buitenlucht om je huis te verwarmen. Alleen als de buitentemperatuur te laag is voor de warmtepomp om er genoeg warmte aan te onttrekken, springt de cv-ketel bij. Waar andere luchtwarmtepompen soms al rond de 4 graden stoppen, gaan onze warmtepompen gewoon door. Tot wel 4 graden onder nul halen ze voldoende energie uit de buitenlucht om je woning te verwarmen. Naast het opvangen van pieken, dus als het nog kouder is, zorgt de cv-ketel ook voor warm water. Op die manier gebruik je alleen stroom als de warmtepomp draait en alleen gas als de cv-ketel het overneemt. Zo verbruik je over het hele jaar véél minder gas.

NL hybrid heating gas heat pump

Welke hybride warmtepompen zijn er?

De meest voorkomende hybride warmtepompen zijn ventilatiewarmtepompen en luchtwarmtepompen. Een ventilatiewarmtepomp maakt gebruik van de restwarmte uit ventilatielucht. Je kunt deze warmtepomp alleen toepassen als je woning een mechanisch ventilatiesysteem heeft. 

Luchtwarmtepompen zijn in principe geschikt voor elke woning. Wel heb je ruimte nodig voor de buitenunit. Deze zuigt namelijk de buitenlucht aan waaruit de warmtepomp zijn energie haalt.