Bij vloerisolatie zijn er verschillende mogelijkheden:

Bij begane-grond woningen met kruipruimte kan zowel de kruipruimte als ook de vloer aan de onderzijde geïsoleerd worden

Voor isoleren van de kruipruimten zijn meerdere producten beschikbaar die niet alleen isoleren maar ook vocht reguleren. Voor meer informatie klik hier

De begane grond vloer kan zowel aan de onder- als aan de bovenzijde geïsoleerd worden, hoewel aan de bovenzijde nauwelijks voorkomt, tenzij in combinatie met een speciaal systeem  van vloerverwarming

Voor het isoleren van een houten vloer  aan de onderzijde zijn diverse producten beschikbaar voor isolatie.

Klaar met koude voeten en vocht in huis? Laat dan je vloer isoleren. Dat voelt prettig aan en je energierekening gaat omlaag.

Maar hoe kan je jouw vloer het beste isoleren?

Als je een kruipruimte hebt, kan het makkelijk aan de onderkant. Maar er zijn ook andere manieren. Wat kost het en wat bespaar je ermee?Met een geïsoleerde vloer voelt je huis prettiger aan. De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen en de warmte in je huis blijft beter hangen. Daar kan geen pantoffel tegenop! Omdat je minder warmte verliest, hoeft je cv-ketel (of warmtepomp) minder hard te werken en gaat je energieverbruik omlaag. Ook prettig voor het milieu.

Heb je vloerverwarming of wil je die laten aanleggen? Dan moet je zéker de vloer goed isoleren, anders verdwijnt er veel warmte naar de bodem of kruipruimte.

Kosten en besparingen

In een gemiddelde hoekwoning bespaar je zo’n € 210 per jaar met isolatie tegen de onderkant van de vloer. Als je het laat doen door een isolatiebedrijf kost het ongeveer € 1.500. Ga je zelf aan de slag? Dan betaal je ongeveer € 650 aan materiaalkosten. Lees meer over Zelf vloer isoleren.

Type woningEénmalige kostenEénmalige subsidieJaarlijkse besparing energiekostenJaarlijkse besparing CO2
Tussenwoning€ 1.500€ 310€ 200450 kilo
Hoekwoning€ 1.500€ 320€ 210500 kilo
2-onder-1-kap€ 1.900€ 400€ 260600 kilo
Vrijstaande woning€ 2.900€ 600€ 390900 kilo

Bron: Milieu Centraal

Slimme besteding van je geld

Voor vloerisolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. En het is ook nog eens goed voor de waarde van je woning.

Als je de vloer zelf isoleert zijn de kosten laag. Maar óók als je de vloerisolatie laat aanbrengen door een bedrijf, is het een goede besteding van je geld. Omdat veel mensen het lastig vinden om de voordelen in te schatten, heeft Milieu Centraal een rekenmethode gemaakt waarmee je de winst na 25 jaar kan berekenen. VoordeelDe winst van vloerisolatie kan je vergelijken met een rente van 7 procent op je spaarrekening